dinsdag 11 maart 2008

Sinaia, Roemenië


Eurisy is een organisatie met zetel te Parijs die aan politieke beleidsverantwoordelijken de voordelen van satellietcommunicatie duidelijk maakt. Op 10 en 11 maart werd een workshop georganiseerd over lokaal en regionaal risicomanagement en het gebruik van satellietdiensten. Als case study werd de regio van Timiş County in Roemenië genomen omdat daar frequente overstromingen plaatsvinden. De workshop zelf werd in Sinaia, Roemenië gehouden. Namens EuroTeleServ kreeg ik de kans het nut van satellietnavigatiediensten in ramp getroffen gebieden te verduidelijken en dat in Roemenië, een land waar de meesten onder ons niet zo vaak komen.
Eerst iets negatiefs: Roemenië ziet er helemaal niet zo mooi uit als dit beeld van Sinaia doet vermoeden. De schade aangericht door het communisme en door een abrupte overgang naar een corrupt kapitalisme is enorm. Er is veel armoede. Niemand zou geloven dat dit land deel uitmaakt van de EU.
En nu het positieve: in dit soort meetings voel je hoe snel de wereld aan het veranderen is. Vandaag werken Europeanen broederlijk samen in het comité van de regios om de veiligheid van de bevolking te verbeteren. We trekken zonder visum naar Roemenië en praten met wie we willen. Dit was 20 jaar geleden nog ondenkbaar. Kijk hoe snel Zuid-Europa zich in de EU geintegreerd heeft. Er is dus hoop, ook voor Roemenië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten