woensdag 3 november 2010

De ideale Kerk


Wellicht zal de paus mijn blog nooit lezen, maar als hij mij zou vragen hoe de ideale Kerk er dan wel uit zou moeten zien, zou ik hem een link sturen naar deze blog... U merkt dat de illustratie van deze tekst van een latere datum is (25/12/2010).

1) De ideale Kerk is een oecumenische Kerk. Zij erkent historische tradities maar staat tolerant tegenover de relatief onbelangrijke verschillen tussen de christelijke kerken. Zij streeft naar toenadering zowel globaal als lokaal.

2) Zij vindt een redelijk evenwicht tussen hiërarchie en democratie. Inspraak zorgt voor een beleid dat een draagvlak heeft bij de gedoopten.

3) Die gedoopten zijn zowel geestelijken als leken. Voor beide groepen bestaat inspraak. Er is ook geen discriminatie van vrouwen, holebi's, gehuwden of gescheidenen. Het celibaat is een vrije keuze.

4) In die Kerk staat de praktijk van het christendom boven de theorie van de dogma's. De Bergrede is de referentie. Christelijke praktijk betekent gerechtigheid implementeren: materiële armoede bestrijden bij de armen en geestelijke armoede bestrijden bij de rijken.

5) In die ideale Kerk is ook plaats voor mensen die in deze postmoderne cultuur niet langer in een almachtige God kunnen geloven maar die een diep vertrouwen hebben in de christelijke leer als leidraad voor hun leven. Zij zien geen heil in materialisme en hedonisme en geloven dat de mens 'hogere' ambities mag hebben voor de toekomst.

6) De liturgie wordt gerespecteerd in haar traditie maar wordt ook aangepast aan de 'multiculturele', 'multikerkelijke' en 'multi-beschouwelijke' werkelijkheid. Ik zou graag de archaïsche geloofsbelijdenis van Nicea afschaffen en vervangen door de Zaligsprekingen.

7) De ideale Kerk heeft een pedagogische roeping. Zij ziet zich als een complement van de opvoeding thuis en op school, zonder vervanger te willen zijn.

8) De ideale Kerk erkent fouten uit het verleden en doet alwat redelijk en mogelijk is om de schade te herstellen.

9) De ideale Kerk staat niet reactionair maar pro-actief tegenover de ontwikkelingen in wetenschap en technologie. Zij gaat telkens opnieuw op zoek naar het zinvolle in die ontwikkelingen.

10) De ideale Kerk stelt zich terughoudend op inzake familiale en seksuologische thema's. Waar dit toch nodig is, plaatst zij het individuele geweten vooraan.

11) De ideale Kerk cultiveert haar beeldspraak maar relativeert die wanneer gewilde of ongewilde misverstanden ontstaan.

12) De ideale Kerk bewaart haar culturele en intellectuele erfgoed als een schat en deelt die schat met de gemeenschap.

13) De ideale Kerk is de bewaker van >2000 jaar wijsheid en geeft daar ook blijk van.

Zie ook mijn vroegere bijdragen over dit thema:

De Kerk algemeen, de relatie Kerk-maatschappij, de leer van de Kerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten