donderdag 1 april 2010

De media-aandacht voor technologie

Ongeveer een maand geleden vonden de Galileo Application Days plaats in Brussel. Voor het Berlaymontgebouw werd een gans dorp, de 'Galileo village', opgericht waar toepassingen van Galileo uitgelegd en gedemonstreerd werden. De bijhorende conferentie bracht 900 deelnemers uit de Europese ruimtevaartindustrie samen. Kosten noch moeite werden gespaard. De ganse Europese pers werd uitgenodigd en sommige buitenlandse TV stations kwamen opnames maken.

Merkwaardig is dat de Vlaamse pers volledig afwezig was. Van openbare noch commerciƫle omroep was een spoor te bekennen. Nochtans hoefden zij slechts in hun achtertuin te komen filmen. Wellicht was het thema niet interessant genoeg. Of hadden zij het te druk met opnames van middelmatige figuren in even middelmatige talkshows?

Technologie doet het niet goed in de media. Nochtans is het onderwerp boeiend genoeg om de concurrentie aan te gaan met wat vandaag aangeboden wordt. Wellicht bewegen zowel ingenieurs als journalisten zich nog teveel in hun eigen kleine cirkels. Beide beroepen hebben echter de opdracht om beter te doen. Dat is goed voor de maatschappij. Op die manier weet de maatschappij wat met haar onderzoeksbudgetten gebeurt en op die manier kunnen jongeren belangstelling ontwikkelen voor technologie. Op dit moment is de technologie volledig afwezig in de school en op de kijkbuis.

Binnen de K VIV, de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging, heb ik er vaak voor gepleit dat de vereniging zich zou inzetten voor een uitgebreide serie documentaires over het werk van ingenieurs en technici in de Vlaamse industrie. Dat mag wat kosten. Het zal zich terugbetalen. Maar omdat de K VIV vergaderingen bestaan uit goedbedoelende vrijwilligers met chronisch tijdsgebrek zoals ikzelf is daar tot dusver nooit een concreet initiatief genomen. Ik hoop ooit iemand te ontmoeten die daarbij kan helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten