zaterdag 23 februari 2008

Bijleren met een MP3 speler


MP3 spelers zijn heel nuttige leerinstrumenten. Zelf gebruik ik ze vaak tijdens trein- of vliegtuigreizen. Vroeger probeerde ik soms een document of boek te lezen in een station of trein. Iedereen weet dat dit gemakkelijk noch comfortabel is: je moet de spullen uit je tas halen, de tafel is te klein, er is teveel lawaai, je bent voortdurend afgeleid. Met een MP3 speler kan je iets bijleren zonder bovenstaande problemen. Je absorbeert de inhoud zonder moeite en je hebt het voordeel dat je naar het landschap kan kijken en / of je spullen in de gaten kan houden.

Er is voldoende inhoud op het www te vinden. Een goede tip zijn de "manager-tools" podcasts, die ik leerde kennen van collega Luc Bongaerts (zie zijn artikel in het K VIV Ingenieursblad van mei 2007). In de podcasts kan je een aantal bruikbare tips vinden voor het dagelijkse leven van een manager. De inhoud is geinspireerd op klassieke managementboeken van o.a. Peter Drücker (the Effective Executive). De stijl van de podcasts is 'Amerikaans' maar dat moet je erbij nemen zolang er nog geen Europese equivalente podcasts bestaan. Het voordeel is dat ook de meest dode tijd leerrijk wordt en dat je de ideeën spontaan gaat toepassen als je er maar geregeld naar luistert.

Vandaag moet je de podcasts nog op voorhand vanuit je PC op je MP3 speler overladen, maar binnen enkele jaren zullen de mobiele telefoons (en de roaming kosten) zover zijn dat je de inhoud, waar je bent, kan selecteren en downloaden. Ook videocasts zullen weldra heel gewoon zijn. Hopelijk zullen deze nieuwe tools niet alleen voor tienerplezier maar ook voor opleiding nuttig blijken.

Zie http://www.manager-tools.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten